Een familie waar creativiteit wordt gedreven door passie

Yolanda Tangelder, Willem te Voortwis en hun drie kinderen Elin, Manou en Eamon vormen met z’n vijven misschien wel de creatiefste familie van Winterswijk. De manier waarop Yolanda en Willem hun weg vonden in het ‘muzikale landschap’, werd uitgangspunt in de artistieke opvoeding van hun kinderen. Aangeboren talent steunen zonder te dwingen is hun belangrijkste uitgangspunt. “Laten zien dat je blij bent met hoe je kinderen zich uiten, is enorm belangrijk. Talent wil herkenning, uitdaging en hulp in het vinden van een richting én de vrijheid!”


Tekst: Wim Aalderink       Foto’s: Camiel Thierry

Yolanda werd 56 jaar geleden geboren in Doetinchem en studeerde zang aan het conservatorium in Hilversum. Willem kwam 64 jaar geleden ter wereld in de Brinkheurne, studeerde orgel, piano en compositie aan het conservatorium in Enschede en bekwaamde zich later ook in de muziekproductie.

Ze leerden elkaar kennen in 1986 toen ze samen in een trio speelden. Er was meteen een muzikale klik. Ze hebben menig feest en ceremonie begeleid en werkten daarnaast in hun studio met Marcel Kramer aan de meest uiteenlopende muziekproducties. Van reclamespots voor radio, televisie en bioscoop tot speciaal geschreven muziek voor dansprofessionals. Willem en Yolanda geven ook (thuis)concerten en runnen een kleine muziekschool in hun verbouwde boerderij aan de rand van Winterswijk. Lesgeven doen ze met veel aandacht voor het gegeven dat een leerling tijd nodig heeft om muzikaal op gang te komen. Noem het de warming up van het gevoel…

Muzikale kern
Hun muzikale kern wordt volgens hen het best omschreven in het kortste liedje dat Willem ooit schreef: “Een melodie is als een taal, zonder woord een heel verhaal. Een boek vol wijsheid voor een hart dat vraagt om een melodie die iedereen verstaat.” 

Het beste komt dit misschien wel tot uitdrukking bij akoestische ‘tafeloptredens’, waar Yolanda zingt en Willem begeleidt op de accordeon. “Door zo dicht bij je gasten te staan, kruip je onder hun huid en maak je een optreden persoonlijk en intiem.” Een lied moet je natuurlijk oefenen, maar verder gaat het samen muziek maken vanzelf. Daar hebben ze het eigenlijk nooit over. Hun gesprekken gaan over wat hun leerlingen nodig hebben, en meer algemeen over alle uitdagingen op het culturele vlak. Iets waar veel creativiteit voor nodig is, maar waar je niet altijd die vorm aan kunt geven die je zou willen als cultureel ondernemer.

Tweede natuur
Muziek en je creativiteit en expressie de vrije hand geven is de drie kinderen Te Voortwis bijna letterlijk met de paplepel ingegeven. Het is voor alle drie, net als voor hun ouders, een tweede natuur geworden. “Met als gevolg dat die natuur ook de tijd wil nemen om zich te ontwikkelen”, zegt Willem.

Elin (25) is de oudste. Ze zingt en maakt prachtige gedichten. Toch heeft ze hiervan niet haar beroep gemaakt. Ze heeft zich namelijk toegelegd op design en styling. Naast haar baan als marketeer voor Theater De Storm, runt ze samen met haar partner Bart van Melkebeke het bedrijf Brandthout. Ze zijn gestart om met behulp van de nieuwste lasertechnologie wanddecoraties zoals stadskaarten te branden in hout en aluminium, wat unieke en op maat gemaakte wandsieraden oplevert. Deze basis wordt nu uitgebreid met interieur- en productdesign, waarvan een serie lampen - die binnenkort wordt geïntroduceerd - de eerste stap vormt. 

Eigen weg
De tweeling Manou en Eamon is 19. Zij hebben inmiddels ook ieder een eigen weg gevonden om hun talent maximaal te benutten. Manou zet haar muzikaliteit in voor haar grote passie: dans. Hierop legt ze zich al sinds haar achtste toe. Eerst bij Penta en haar voorgangers Tempo en WGV, waar ze inmiddels zelf les geeft, en later via opleidingen aan ArtEZ in Arnhem en bij docenten die ze zelf uitzoekt. Als eindexamenwerkstuk voor het VWO maakte Manou een door haar zelf uitgevoerde choreografie die ze combineerde met een spoken word, waarmee ze een kunstvorm heeft gevonden die helemaal bij haar past. Ook werkte ze aan eenzelfde combinatie voor de opening van de viering van ‘1572, De Geboorte van Nederland’, op 24 maart in Den Briel. 

Hart gestolen
Broer Eamon begon al op zijn vierde te trommelen op alles wat los en vast zat en is nog steeds een verdienstelijk drummer. Maar de piano heeft echt zijn hart gestolen. In de periode voordat corona bijna alles op slot gooide, hebben veel mensen zijn spel leren kennen en waarderen toen hij optrad met de al even getalenteerde violist Beer Swildens. Zijn toekomst ziet Eamon vooral als sound-engineer, waarvoor hij inmiddels al een eigen bedrijf heeft opgezet. Hij duikt dan de studio in om een productie op te zetten, speelt alles zelf in en zoekt dan voor de definitieve versie de juiste muzikanten. Zelf neemt hij natuurlijk piano en/of keyboard voor zijnrekening!

Bekijk andere artikelen

arrow_upward